Social Hackers Academy

Social Hackers Academy: ένα coding school για πρόσφυγες

Ο Δαμιανός και ο Chris έχουν φτιάξει ένα σχολείο προγραμματισμού για πρόσφυγες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (Α.Μ.Ε.Α., Έλληνες μακροχρόνια άνεργους, κωφούς κ.λπ.) στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων, την εύρεση εργασίας και την κοινωνική ένταξη. Ώστε να αλλάξουν την ζωή τους προς το καλύτερο. Το σχολείο αυτό λέγεται Social Hackers Academy.

Πριν μερικούς μήνες έγινε η πρόταση να φέρουν τα μαθήματα αυτά και στο Ηράκλειο, οπότε η ομάδα του Bizrupt δεν μπορούσε παρά να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός αντίστοιχου σχολείου στην πόλη μας. Μάλιστα, για τον καλύτερο συντονισμό όλης αυτής της προσπάθειας οι Social Ηackers απέκτησαν “πρόσωπο αναφοράς” στο Ηράκλειο, τη φίλη μας τη Λίλα.

Η σημαντικότερη διαφοροποίηση του σχολείου αυτού από άλλες αντίστοιχες προσπάθειες, είναι ότι όλα γίνονται στην πράξη, χωρίς βαρετά και θεωρητικά PowerPoint presentations. Ο dev-δάσκαλος κάνει live coding και εξηγεί τα concepts στους μαθητές όσο προχωράει το μάθημα, ενώ παράλληλα υπάρχει και ένα δεύτερος δάσκαλος, ανάμεσα στους μαθητές, για να λύσει εκείνη τη στιγμή οποιαδήποτε απορία προκύψει.

Στόχος είναι οι μαθητές να διδάσκονται δεξιότητες που πραγματικά χρειάζεται η αγορά εργασίας, γι’ αυτό και ο πιο πολύτιμος παράγοντας στην προσπάθεια αυτή είναι το ανθρώπινο δυναμικό: οι προγραμματιστές με τους οποίους θα στελεχώσουμε αυτήν την προσπάθεια.

Το πρόγραμμα σπουδών δημιουργήθηκε από το tech community της Ολλανδίας (το Social Hackers Academy ανήκει σε ένα δίκτυο 8 σχολείων σε όλη την Ευρώπη) και όπως έχει σχεδιαστεί το course μέχρι στιγμής, το μάθημα θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα, με διάρκεια 4 ωρών. Κάθε 3 εβδομάδες θα διδάσκεται και ένα διαφορετικό module, ορίζοντας αυτό το διάστημα σαν την ελάχιστη δέσμευση των δύο δασκάλων απέναντι στους μαθητές.

Η διάρκεια του κύκλου μαθημάτων είναι 6,5 μήνες και περιλαμβάνει:

 1. HTML/CSS – 3 εβδομάδες
 2. Javascript – 9 εβδομάδες (3 module των 3 εβδομάδων)
 3. Node.JS – 3 εβδομάδες
 4. Databases – 3 εβδομάδες
 5. React – 3 εβδομάδες
 6. Project – 6 εβδομάδες

Πώς μπορείς να βοηθήσεις

 • Αν είσαι προγραμματιστής…

…και έχεις τον χρόνο και την διάθεση να βοηθήσεις εθελοντικά στην διδασκαλία, είσαι ο άνθρωπός μας! Αυτήν την στιγμή είμαστε στην διαδικασία του recruitment και θέλουμε να μιλήσουμε μαζί σου. Τρεις καλοί λόγοι για να “μπλέξεις” είναι:

 1. Η πίτσα που θα τρώμε όλοι μαζί παρέα, σε κάθε μάθημα.
 2. Η ευκαιρία να κατακτήσεις ακόμα καλύτερα το θέμα που θα διδάξεις.
 3. Η βοήθεια που θα προσφέρεις για έναν καλό σκοπό. Μέσα από το Social Hackers Academy έχεις την ευκαιρία να θέσεις το παράδειγμα σε μια κοινωνία που δεν αγαπά τον εθελοντισμό και δεν μεταβαίνει από την θεωρία στην πράξη. Σκοπός μας είναι να αλλάξουμε την ζωή 12 συνανθρώπων μας τη φορά, όμως χωρίς την δική σου βοήθεια και γνώση, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο.
 • Αν έχεις ένα laptop που δεν χρειάζεσαι…

επικοινώνησε μαζί μας και δώρισέ το σε έναν από τους μαθητές μας! Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε μαθητής να έχει τον δικό του υπολογιστή, ώστε να μπορεί να διαβάζει και να εξασκείτε στο σπίτι. Όπως είπαμε, τα μαθήματα είναι 100% πρακτικά, οπότε το laptop είναι ένα απαραίτητο εργαλείο. Κάτι που εσύ δεν χρησιμοποιείς πια, ίσως μπορεί να αλλάξει την ζωή ενός άλλου ανθρώπου!

 • Αν θέλεις να βοηθήσεις στη λειτουργία του σχολείου…

κάνε μια δωρεά. Ακόμα και η μικρότερη προσφορά είναι σημαντική, τόσο για την βραχυπρόθεσμη, όσο και για την μελλοντική διεξαγωγή των μαθημάτων. Join us in our adventure towards a world where solidarity prevails 🙂

Για περισσότερες πληροφορίες, μπες στο www.socialhackersacademy.org και για οποιαδήποτε απορία έχεις, επικοινώνησε με το Social Hackers Academy ή μαζί μας! Όλοι είμαστε στη διάθεση σου 🙂