1o Open Coffee Heraklion | Τι “πήραμε” φεύγοντας

Και ενώ έχουμε μπει σε τροχιά προετοιμασίας για την επόμενη συνάντηση μας, ας κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση για να δούμε τι συνέβη στο πρώτο Open Coffee Heraklion, να θυμηθούμε κάποια πράγματα όσοι ήμασταν εκεί αλλά και να πάρετε μια μικρή γεύση όσοι δεν καταφέρατε να έρθετε.

Σάββατο 4 Μαρτίου, απόγευμα και κόσμος άρχισε να καταφτάνει στο χώρο του Comeet για την πρώτη συνάντηση του Open Coffee Heraklion. Η ομάδα του Crop μας καλωσόρισε, προσφέροντας μας φρέσκο, μυρωδάτο καφέ.

Όταν έφτασε η ώρα, δόθηκε το σύνθημα και όλοι κατεβήκαμε στην αίθουσα για να ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις. Και οι 3 ομιλητές, έδωσαν ο κάθε ένας, με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο, το στίγμα τους. Μέσα από την επαγγελματική διαδρομή τους ανέδειξαν όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει κανείς αν θέλει να πετύχει. Μοιράστηκαν μαζί μας τις δικές τους εμπειρίες, αλλά και το ρόλο που έχει η τεχνολογία και το διαδίκτυο στο χώρο που δραστηριοποιούνται.

Την αρχή έκανε η Ζαχαρένια Ατζιτζικάκη, που μας μίλησε για τα υπέρ και τα κατά του να δουλεύεις από απόσταση (remote working). Ως lead designer της Workable, η οποία δουλεύει από το σπίτι της, ήταν η κατάλληλη για να λύσει κάθε απορία αλλά και να μας πει μερικές από τις πρακτικές, που χρησιμοποιεί και η ίδια, προκειμένου να είσαι ουσιαστικά παραγωγικός.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μάνος Περακάκης, συνιδρυτής της Mentionlytics και καθηγητής στο Τ.Ε.Ι Κρήτης, ο οποίος μίλησε για το πόσο αναγκαίο είναι οι επιχειρήσεις να μπορούν να παρακολουθούν τη φήμη τους σε ένα ευρύ διαδικτυακό φάσμα. Ο Μάνος αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας, τις παροχές της, αλλά και στα επιχειρηματικά σχέδια τους για το μέλλον.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Θεμιστοκλής Κουτσουράς, συνιδρυτής της OpenIchnos. Πρόκειται για μια Κρητική start-up που αποτελείται από απόφοιτους και ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παρουσίασε και ανέλυσε πώς λειτουργεί η ενεργειακά αυτόνομη συσκευή εντοπισμού σκαφών που δημιούργησαν, αλλά και για το πρωτοπόρο σύστημα υπηρεσιών που τη συνοδεύει.

Ερωτήσεις, σχόλια και προβληματισμοί δεν έλειπαν μετά το τέλος κάθε παρουσίασης, καθώς οι συμμετέχοντες, έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον για τις θεματικές ενότητες.

Αμέσως μετά τις παρουσιάσεις, απολαύσαμε δροσερή μπύρα Σόλο – Your Cretan Craft Beer από το Crop, ενώ είχαμε άφθονο χρόνο για networking. Γνωριστήκαμε, ήρθαμε πιο κοντά και συζητήσαμε για θέματα που μας απασχολούν σχετικά με την επιχειρηματικότητα στο Ηράκλειο, αλλά και το ίδιο το event. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον που δείξατε, όσοι μας τιμήσατε με την παρουσία σας, είναι τα στοιχεία εκείνα που μας δίνουν ώθηση για να συνεχίσουμε.

Τίποτα, όμως, δεν θα είχε γίνει πράξη αν δεν είχαμε δίπλα μας φίλους – υποστηρικτές, με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια δημιουργική φιλοσοφία.

Το Comeet ήταν ο χώρος που μας φιλοξένησε και βρίσκεται στην οδό Λουκά Πετράκη 3. Πρόκειται για ένα co- working space, το οποίο δημιουργήθηκε από ανθρώπους γεμάτους όνειρα, αλλάζει μορφές και φιλοξενεί σενιμάρια, workshops, εκθέσεις κ.α. Ένας χώρος με μινιμαλιστική διάθεση και θετική ενέργεια που μπορεί να σε εμπνεύσει!

Πίσω από τη μυρωδάτη κούπα του καφέ που προσφέραμε, είναι το Crop_ Roastery Brewery. Μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι έχοντας ως κεντρικό άξονα την αγάπη τους για τον καφέ, έκαναν πράξη το δικό τους όραμα, ανάγοντας σε ιεροτελεστία αυτήν την αγαπημένη και καθημερινή για πολλούς συνήθεια. Ξεκίνησαν να καβουρδίζουν οι ίδιοι καφέ, προσφέροντας μια διαφορετική γευστική εμπειρία μέσα από τις εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες καφέ που διαθέτουν.

Για τη διαδικτυακή μας παρουσία εμπιστευτήκαμε το Papaki, που μας παρέχει domain και web hosting. To Papaki έχει καταφέρει να είναι στην πρώτη θέση ως εταιρεία κατοχύρωσης domain στην Ελλάδα, προσφέροντας ολοκληρωμένες online υπηρεσίες και λύσεις από το 2004. Μέχρι σήμερα διαθέτει πάνω από 54.000 πελάτες σε 105 χώρες, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών.

10 πράγματα που μάθαμε φεύγοντας απο το Open Coffee Heraklion

  • Remote Working: Δεν ταιριάζει σε όλους, χρειάζεται αυτοέλεγχο.
  • Η εργασία από το σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο burn out, αν δεν θέσουμε τα όρια μας.
  • Δεν χρειάζεται να μετακομίσεις σε διαφορετική πόλη από αυτή που μένεις, για να βρεις την δουλειά των ονείρων σου. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να προσλαμβάνουν προσωπικό το οποίο δουλεύει από απόσταση γι’ αυτές.
  • Δεν υπάρχουν σύνορα όσον αφορά την προώθηση online υπηρεσιών. Mια νέα επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει, στοχεύοντας απευθείας σε αγορές του εξωτερικού.
  • Η τιμολόγηση των προϊόντων αποτελεί βασικό στοιχείο του marketing μιας εταιρείας. Η τιμή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν το μερίδιο της αγοράς και την αποδοτικότητα της.
  • Η έλλειψη ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας στην αγορά μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τη σύλληψη μιας καινοτόμου ιδέας.
  • Για να ξεχωρίσεις ψάξε για ελλείψεις ή ελαττώματα που μπορεί να έχουν άλλες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο με εσένα.
  • Έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες μπορούν να γεννηθούν ακολουθώντας τις ανάγκες που δημιουργούνται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον τρόπο που αυτή επιδρά στην καθημερινότητα μας.
  • Μην σταματάς να βελτιώνεις και να εξελίσσεις τις υπηρεσίες που προσφέρεις ή το προϊόν σου.
  • Το πιθανότερο είναι να χρειαστούν πολλές βελτιώσεις και επανεξέταση μιας συσκευής ή μιας υπηρεσίας προκειμένου αυτή να είναι λειτουργική και εύχρηστη για το αγοραστικό κοινό. Μην το βάζεις κάτω!

Μείνετε συντονισμένοι καθώς πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία για το επόμενο Open Coffee Heraklion.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε subscribe στο blog της ομάδας, ακολουθήστε μας στο Facebook, το LinkedIn ή μέσα από την πλατφόρμα του meetup.